divendres, 20 de juliol del 2007

abeuradors

Ostres.

Al poble hi ha un home gran, el Pere Vila, que tota la vida s'ha dedicat -a estones lliures- a anar recollint informacions de coses que a ell li semblaven interessants per a la història del poble. Alguna vegada ens porta textes escrits a mà per que els hi passem a l'ordinador. Ahir en cva portar un sobre l'aigua on hi diu coses com això:

«El poble creixia i dificultats no en faltaven per als governants. Hi hagué un acord unànime per obtenir mes cabal del líquid tan apreciat: en l’any 1761 es va fer una mina subterrània i fonda, en direcció al Portal de cal Quatre i al mateix temps altres ramals per canalitzar l’aigua i donar mes doll d’aquesta. Al obtenir mes cabal del líquid es feren uns dipòsits que, una vegada sortida del seu raig, podés ser aprofitada per a abeurar els animals de treball del poble, i consta que l’any 1768, es va fer l’empedrat des de dalt de la Plaça, un baixador molt dret per fer davallar els cavalls i mules al sot de les fonts on s’hi havien fet els abeuradors per sadollar als animals.

»Encara recordem que fa mig segle,les cavalleries al arribar del treball, desguarnides dels ornaments del tiratge del carruatges, elles soles es dirigien a dit lloc per a saciar la set.»

Té la gràcia d'ecriure com parla. Això sí, passar-li a l'ordinador és una feinada. Una feinada agradable.