diumenge, 12 de juny del 2005

Manual per a l'ús del blog 1.3

Aquí s'explica

1. Què és un Blog
2. Com ajuntar-vos a la colla si encara no ho heu fet
3. Com penjar fotografies al Blog -4 apartats-
7. Com fer un comentari a una entrada d'una altra persona
8. Com fer noves entrades o modificar les que ja hem fet

Consell: Fent excepció de l'apartat 1, no llegiu la resta, que us pot entrar mal de cap. Si voleu fer una d'aquestes operacions, aleshores us podria anar be entrar-hi, copiar el text que us faci falta (seleccionar-lo amb el ratolí i fer edicion > copiar, obrir un editor de textes i fer edicion > pegar) i imprimir-lo. Tingueu present que per a fer algunes operacions d'aquestes us pot anar bé tenir obert més d'un navegador i, per exemple, treballar al mateix tems amb Flickr i Blogger més la pàgina del blog, que podeu anar actualitzant..

Si us interessa, doncs, algun d'aquests apartats, podeu llegir-los seguint l'enllaç de sota, el que diu "comments"

10 comentaris:

Mingu Manubens Bertran ha dit...

Què és un BLOG?

Diuen que la paraula "blog", inicialment, prové d’escurçar l’expressió anglesa "weblog", o sigui, si fa no fa, un llibre de registres o quadern d’anotacions en format de pàgina web.

Ve a ser una pàgina web on es poden publicar i compartir opinions, informacions i també imatges. Solen ser d’accés públic però també poden tenir l’accés restringit tan sols a una colla d’usuaris que s’hagin donat d’alta (registrat).

En un blog hi podem fer comentaris o anotacions nous (en diuen "posts"), o bé podem afegir comentaris o anotacions als articles o imatges que ja hi han deixat els altres participants. Un blog pot agafar la forma d’una mena de diari personal obert als comentaris d’altres persones o bé pot servir de fòrum o punt d’encontre on un grup d’usuaris -en el nostre cas els cosins i demès familiars que s’hi vulguin afegir- poden parlar i exposar tot el que els sembli.

Els articles o imatges apareixen de manera que l’últim que s’hi ha afegit és el primer que veiem. Els més antics van quedant més avall. Cada mes queden agrupats en un apartat on s’hi arriba clicant, dins el blog mateix, en un enllaç que duu el nom del mes de que es tracta.

Si voleu veure un blog ben maco, podeu entrar al del Pitu seguint l'enllaç que hi ha a la columna de la dreta de la pàgina principal. Ell, el Pitu, va ser el primer de la família que va tenir la idea de fer un blog. El seu és un blog més aviat personal, on dominen les imatges que serveixen de vehicle per a les idees que hi va deixant caure. El nostre no és tan maco, però es ben fresquet, verd i tendre -acabat de néixer-, l'adreça del blog -ja ho deveu saber doncs sinó no sé com esteu llegint això- és http://camidecasa.blogspot.com/

“Camidecasa” vol dir “camí de casa” :)) i és una paraula que feia servir el Mingu jr. de contrasenya, cosa que –si més no per a mi, que soc el seu pare- em posa content..

Si no ho heu fet encara, podeu ajuntar-vos a la colla responent a la invitació que se us ha enviat per correu electrònic tal com s'explica en él següent comentari. Dins el blog, se us conferiran drets d’administrador; això vol dir que al editar una entrada o article disposareu també d’eines per modificar els colors i el disseny, penjar fotografies, esborrar o modificar els articles propis o dels altres, invitar i eliminar usuaris.. o sigui que.. si fem servir aquestes eines d’administració, haurem d’anar en compte a no trinxar-ho tot. De tota manera, ja veureu que en un dels apartats de configuració del blog he habilitat una eina que permet que cada nova entrada que es publica s'enviï automàticament a una adreça de correu, que de moment és la meva, de manera que si es perd alguna entrada -o totes-, encara hi haurà possibilitat de recuperar-les. No així pel que fa als comentaris,dels que no envia còpia.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

2.Què heu de fer per ajuntar-vos a la colla del Blog?:

1. Si no l'heu rebut ja, rebreu un missatge de correu electrònic amb remetent "Blogguer Invites" i que a l’assumpte dirà "Blogger blog invitation from". Si de cas el veu eliminar o no l'heu rebut, demanue-me que us l'enviï de nou.

2. Quan l’obriu, veureu un enllaç d’Internet (una frase subratllada que comença per http://www.blogger.com/...)

3. Si cliqueu sobre aquest enllaç, se us obrirà el navegador d’Internet i us portarà a una pàgina on hauríeu de clicar al botó blau que diu "Crear una cuenta" (si ja teniu un compte d’usuari a Blogger, aleshores podeu fer servir el mateix nom d’usuari i clau de pas que ja teníeu)

4. Després de fer clic a "Crear una cuenta", apareix una fitxa que haureu d’emplenar amb les vostres dades:

- la que diu "Nombre de Usuario" amb un nom -sense espais entremig- que podria ser el vostre nom i cognom seguits, en minúscules; per exemple "carmemanubens".

- la que diu "Contraseña" amb una clau de pas fàcil de recordar, de 6 caràcters com a mínim.

- la que diu "repetir Contraseña" amb la mateixa clau de pas.

- a "nombre mostrado", hauríeu de posar-hi el vostre nom i cognom, amb espai al mig, o el nom sol. Per exemple "Carme Manubens" o "Carme".

5. Fer clic al botó "Continuar"

Una vegada completat aquest registre, se us ofereix la possibilitat d’entrar al Blog i preparar una nova entrada o article, o modificar alguna de les entrades que haguéssiu preparat abans.

Per visitar el Blog heu d’entrar a l’adreça d’Internet:

http://camidecasa.blogspot.com/

Per fer una nova entrada (escriure un nou article), heu d’anar a:

http://www.blogger.com/

i omplir les caselles "Nombre de Usuario" (en l’exemple carmemanubens) i contraseña". Després fer clic a "Registrarse". Això porta a la pàgina de creació o modificació d’entrades.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

3. Penjar Imatges al Blog 1:
Com donar-nos d'alta a Flickr?


N’hi ha més de procediments però el que explico aquí és el que ens ofereixen a la web de Flickr, que te dues avantatges: serveix tant per a Mac com per a Windows i es pot fer servir directament des d’internet amb qualsevol ordinador.

Alta a Flickr (tan sols s’ha de fer una vegada)

1. Entrar a la pàgina http://www.flickr.com
2. Clic al botó rosa “Sign up now!”
3. Omplir el formulari: A “Screen Name” el Nom i Cognom, a “EMail” la adreça de correu electrònic i a “Password” una contrasenya que pot ser la mateixa del correu o no (potser és millor unificar les claus de pas per evitar embolics; si més no, podria ser la mateixa que la que veu posar al Blog)
4. Marcar la casella que demana si som més grans de 13 anys
5. Clic al botó blau “Sign Up”
6. A continuació apareix un altre formulari que, si voleu, el podeu omplir, però que es pot saltar tranquil•lament clicant a les lletres blaves “Skip this step”
7. Si tot ha anat bé, ja estarem a la pàgina de benvinguda.
8. Anar a la nostra bústia de correu electrònic i verificar que ens ha arribat un missatge de Flickr que dirà “Wellcome to Flickr”. Dins del missatge hem de clicar a un enllaç a una pàgina de flickr.com/confirm/etc.. que confirmarà l’alta.
9. Tancar del tot el navegador.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

4. Penjar Imatges al Blog 2:
Com carregar fotografies des del nostre ordinador a Flickr?


1. Obrim el navegador
2. Entrem a http://www.flickr.com
3. Clic a “Already a member? Log in.”
4. Omplir les caselles “Email” i “Password” amb les dades que vem donar al fer l’alta.
5. Clic al botó blau que diu “Get in There”
6. Clic a “Upload Photos”
7. Clic al botó “Examinar” per seleccionar en el nostre ordinador cada fotografia que volem deixar a Flickr.
8. Clic al botó blau de sota que diu UPLOAD
9. Si volem, podem afegir una descripció (aquesta no sortiria al Blog)
10. Clic al botó blau SAVE
11. Tanquem del tot el navegador

Mingu Manubens Bertran ha dit...

5. Penjar Imatges al Blog 3:
Com preparar la plantilla de la mida i disposició de les fotografies que passarem des del Flickr al Blog?(tan sols s’ha de fer una vegada)


1. Obrir el navegador
2. Entrar a http://www.flickr.com
3. Clicar a “Already a member? Log in.”
4. Omplir les caselles “Email” i “Password” amb les dades que vem donar al fer l’alta.
5. Clic al botó blau que diu “Get in There”
6. Clic a la fotografia que volem passar al Blog
7. Ara la fotografia es veurà més gran i a dalt tindrà botons. Clicarem al botó que diu “Blog This”
8. La primera vegada que ho fem, ens apareixerà un missatge avisant-nos de que encara no hem configurat l’adreça del blog on s’han d’enviar. Per fer-ho ara, clicarem a l’enllaç “do that now” d’aquest missatge.
9. A la següent pantalla ens deixa escollir en un menú desplegable el tipus de blog al que volem enviar. El nostre, que és Blogger, ja és el que surt per defecte. Fem un clic al botó blau “NEXT”ç
10. Entrem el nom d’usuari i contrasenya que fem servir per entrar al Blog (no és l’adreça de correu electrònic)
11. Clic a NEXT
12. Verifiquem que les dades del blog son les correctes i fem clic al botó blau ALL DONE
13. Ara seria el moment adequat de crear una plantilla de com volem que es vegin les imatges al Blog. Si us sembla bé, en principi podem establi una plantilla que sigui la mateixa per a tothom. Per fer-ho, clic a l’enllaç que diu “create a custom posting template”
14. Dels models que veiem –amb una fotu d’un gosset- a la pàgina que s’obre, crec que el que ens anirà millor és el primer que ens proposa, el que diu “Mid size, aligned right”. Li fem clic.
15. En la nova pàgina que apareix, fem clic al botó blau “USE THIS”
16. Tanquem del tot el navegador.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

6. Penjar Imatges al Blog 4:
Com passar una fotografia del Flickr al Blog?


1. Obrim el navegador
2. Anem a http://www.flickr.com
3. Cliquem a “Already a member? Log in.”
4. Omplir les caselles “Email” i “Password” amb les dades que vem donar al fer l’alta.
5. Clic al botó blau que diu “Get in There”
6. Clic a la fotografia que volem passar al Blog
7. Clic al botó de dalt de la fotografia que diu “Blog This”
8. Apareix un cartellet amb el nom del Blog “totselsjardinsdelmon” en lletres blaves. Clic al cartellet.
9. A la casella “Tittle” hem d’escriure el títol que li volem posar a la nova entrada (el mateix que sortirà al Blog)
10. A la casella gran que diu “Your Post”, podem escriure el comentari que s’ha de veure al costat de la fotografia en el Blog.
11. Clic al botó blau de sota “POST ENTRY”

O sigui que si volem entrar al Blog un comentari sol, ho hem de fer des de http://www.blogger.com, però si volem entrar al Blog un comentari amb fotografia, ho farem des de http://www.flickr.com

Mingu Manubens Bertran ha dit...

7. Com fer un comentari a una anotació d’una altra persona?:

1. Entrem normalment al blog: http://camidecasa.blogspot.com
2. Clic a sota de la entrada a la que volem afegir el nostre comentari, on diu “Comments” en lletres verdes.
3. S’obre una finestra amb un espai per escriure’l i botons per tenir una vista prèvia o per publicar-lo. Si ho fem com a usuaris del blog hem d’entrar el nostre nom d’usuari i contrasenya. En aquest cas no cal posar signatura doncs ja apareixerà el nostre nom a dalt del comentari.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

8. Com fer una nova entrada o modificar-ne una que ja havíem fet abans?

1. Anem a http://www.blogger.com
2. Entrem els nostres Nom d’Usuari i Contrasenya a les caselles de dalt a la dreta i cliquem al botó “REGISTRARSE”
3. Cliquem a la creueta de color verd que hi ha sota el títol “Nueva Entrada” del nostre blog. Des d’aquí, ja veureu que a més de poder fer una nova entrada, també hi ha la possibilitat de modificar o eliminar les que ja havíem fet abans.
4. Quan acabem, clicarem al botó taronja que diu “Publicar Entrada”

Anònim ha dit...

JO TINC UN GREU PROBLEMA QUE NO RECORDU NI EL NOM D'USUARI NI LA CONTRASEÑA! SPLAX!!!!!!!!!
MªCARME.

Mingu Manubens Bertran ha dit...

Si és veritat que no recordes ni una cosa ni l'altra -que no m'ho crec-, has de:

1. Anar a http://www.blogger.com
2. A sobre de la casella que diu "Contraseña" hi veuràs un interrogant. Has de clicar-hi i et sortirà una pàgina feta exprés per a gent despistada com tu
3. Si no era veritat, el que has de fer, com a penitència de ser tan DULENTA :(, és agafar les instruccions de com penjar una foto i donar-nos una sorpresa quan abans, que avui s'ha notat que no hi eres..

No sé què dèieu fa dies d'un cirerer. He pensat que el vermell i de les cireres i el verd de les fulles quedaria perfecte en aquesta pàgina..

Sé que el santi en prapara alguna, i he vist que l'Uri s'ha apuntat: Hola Uri!