dijous, 4 de gener del 2007

Bons Reis (o Bons Mags)

MagsVic

Visca els tres reis d'Orient

que porten torrons a tota la gent

una botifarra per la meva mare

un got de ví pel meu padrí

un tros de pa pel meu garmà

un tall de coca per la meva boca

(el verset és d'origen popular, la imatge, apareguda al Full Diocessà d'aquesta setmana, és una miniatura del segle VIII del "Beat de Girona")

2 comentaris:

Mingu Manubens Bertran ha dit...

A destacar les barretines del tres mags...

Diu mossèn Escós:

«Suposo que sabeu que els mal anomenats "reis de l'orient" porten corona des de fa pocs segles. Les icones antigues presentaven la figura de tres joves molt iguals. Quan les monarquies i l'església estaven a partir un pinyó la iconografia religiosa va començar a posar-los una corona al cap, que encara els fa nosa.

Res tan lluny de la "primera església" que ens presenta una altra mena de rei del tot diferent. Un rei amb corona d'espines i amb els braços oberts per la ignomínia de la crucifixió. L'Evangeli de Joan diu que aquest és el moment que atrau tothom cap a ell (Jn 12,32-33). La reialesa que els cristians reconeixem només és la d'aquell que ha vingut al món per donar testimoni de la veritat (Jn 18,37). I aquest no porta pas corona ni li escauria.»

Carme ha dit...

I PARLANT DE JIPS I REIS I D'ORIENT,QUE COM SABEM D'ALLÀ VENEN EL PARES,HAY VUY DIR EL REIS, POSSIBLEMENT EL XEVI SEL'S DEURIA CREUAR PER EL CAMÍ! QUINA FARDADA XEVI! JA ENS EXPLICARÀS.....