dimecres, 10 de gener del 2007

cal 4

pessebre-cal-4


A moltes viles antigues hi ha uns portals de pedra per on s'entrava a la població antigament. A Santpedor conservem tres d'aquests portals. En un d'aquests portals, als costats i per sobre hi ha Cal Quatre, una casa antiga on hi havia viscut la Isabel quan era petita. Fa com un tunel curt, d'uns tres metres de llarg per tres d'ample. En una de les habitacions de la casa, la Isabel alguna vegada treia un totxo de terra i veia a sota els qui passaven pel portal.

Als costats del portal hi ha dues espitlleres, una a cada costat.

L'Ernest de Cal Quatre, que és un pagès amic nostre (l'avi d'un Ferriol de qui us he parlat alguna vegada), cada any fa dues escenes del pessebre en aquestes espitlleres. Les d'aquest any son especialment boniques. Aquesta que podeu veure a la fotografia reprodueix una de les fonts que hi ha al poble, la de la Plaça de la Font. És una font que va quedar sota terra ja fa anys, quan van fer un carrer "modern" a sobre. De tan en tant, una vegada a l'any o així, organitzen unes visites guiades pel poble i aleshores, en aquest indret es pot entrar per una porta i, amb uns llums que han col·locat allí, s'hi pot veure el que encara encara hi queda de la font.

Com insinua el Santi, enyorem una mica, és veritat, aquella època en que la vida tampoc era fàcil, però encara no era moderna..